Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

Hogyan készül a bor


Fehérbor
A fehérbort a szőlő szüret utáni azonnali kipréselésével készítik. Így az erjedéskor – a szőlő szilárd részeitől elkülönítve – már csak a must van az erjesztőtartályban. Egyes illatos fajtáknál a zúzott szőlőt pár órán át héjon áztatják, így abból zamatanyagok oldódnak a mustba. A mustot hűtik, ülepítik és alacsony hőmérsékleten erjesztik, így megőrzi a szőlő eredeti illat- és zamatanyagait. A kierjedt bort fejtik, szűrik, tisztítják.

Rosé
A rosét kékszőlőből készítik, a fehérbornak megfelelő technológiával. A leszüretelt kékszőlőt rövid ideig héjon áztatják. Ennek az időnek a hosszától függ, hogy milyen intenzív lesz a bor színe. A rövid héjon áztatás után a cefrét kipréselik, a fehérbornak megfelelően kierjesztik, és bort készítenek belőle.


Vörösbor
A vörösborok a kékszőlő leszüretelése után héjon erjesztéssel készülnek. A szőlő a kocsány eltávolítása és a zúzás után erjesztő tartályokba kerül, ahol a szőlő cukortartalma az erjedés során alkohollá alakul át. Ezzel egy időben a tartályban lévő szőlőhéjakból kioldódnak a színanyagok és más zamatanyagok. Az erjesztés végén a szőlő szilárd részeit kipréselik, majd fejtések, derítések és szűrések során készül el a vörösbor.

Kapcsolódó tartalmak