Borszótár
Aromás
| Kitűnő illatú, zamatú finom bor
|
Bársonyos
| Lágy, harmonikus bor, finom csersavtartalommal
|
Buké | Szőlőtől, érlelésből származó illatok és zamatok
|
Csendes
| Szénsavat nem tartalmaz
|
Elegáns
| Finom, a fajtára jellemző illatú, harmonikus légies bor
|
Erőteljes, férfias
| Jellegzetes zamatú, magas alkoholtartalmú, száraz bor
|
Édes
| A szőlő édes ízét idéző bor
|
Édeskés
| Enyhén édes (félédes) bor
|
Élénk | Kellemesen savas, cserzőanyagokban dús vörösbor
|
Érett
| Ízének és zamatának csúcspontját elért bor |
Fejlett | Fejlődése, íz- és zamatanyagának csúcspontján levő bor
|
Finom
| Szép, kellemes aromájú bor
|
Fűszeres, illatos
| Kifejező ízű és illatú bor
|
Gyümölcsízű
| A szőlőfajta zamata uralkodó a bor ízanyagában
|
Harmonikus
| Jellegét az alkotórészek szerencsés összhangjának köszönheti
|
Hosszú
| Íze, zamata a szájban hosszú ideig megmarad
|
Illatos
| Intenzív illatot idéző bor
|
Kellemes
| Harmonikus, kissé édeskés, könnyű bor
|
Kemény
| Magas savtartalmú, de kellemes
|
Kerek
| Harmonikus, jó összetételű, telt bor |
Kiváló aromájú | Különlegesen finom, ízében tökéletes bor |
Könnyed
| Alacsonyabb alkoholtartalmú, lágy, kellemes, harmonikus bor
|
Lágy | Nem határozott, alacsony savtartalmú bor
|
Nehéz
| Testes, magas alkoholt és vonadékanyagot tartalmazó, kiemelkedő minőségű bor
|
Nemes
| Diszkrét karakterű kiváló bor
|
Simulékony
| Kellemes, könnyű bor
|
Száraz
| Cukormentes, nem édes bor
|
Tartalmas
| Fogyasztáskor íze betölti a szájat
|
Tiszta ízű
| Szőlőillatú- és zamatú, hibátlan bor
|
Tisztaság | Tükrös, fényes, üledékmentes bor (kivéve a borkőkristályokat) |
Telt | Nehéz, vörösbornál bársonyos bor
|
Testes
| Dús, vörösbornál bársonyosabb ízanyagú bor
|
Tüzes
| Magas alkoholtartalmú, erős bor
|
Üde
| Kellemes, könnyű, frissítő hatású bor
|