A BB története
A BB gyökerei az ötvenes évekre nyúlnak vissza. Magyarországon ekkor kezdtek a virágzó balatoni turizmus ellátására a Balatontól délre eső, ideális természeti adottságú területeken gyümölcs és csemegeszőlő telepítésébe. Balatonboglár hamarosan hazánk nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező, elismert szakembereinek segítségével az oltványkészítés, szőlőtermesztés, később pedig a borászat kiemelt kísérleti és gazdasági centrumává vált.
1956-ban több kisebb gazdaság összevonásával jött létre a Balatonboglári Állami Gazdaság. Az országban legnagyobb felületen itt termeltek szőlő szaporítóanyagot és végeztek termesztési kísérleteket, azonban ez az Állami Gazdaság nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő volt.
A hetvenes évek elején a kor hazai borászati technológiájához mérten modern, nagy mennyiségű szőlőt feldolgozni képes borászat indult el Bogláron. Első piacon megjelenő bora, a Csabagyöngye 1972-ben a Budapesten megrendezésre került nemzetközi versenyen, az I. Borvilágversenyen ezüstérmet nyert.
Különlegessége abban rejlett, hogy az alapvetően csemegeszőlőnek termelt fajtából elkészített bor megőrizte a gyümölcs eredeti illat- és zamatanyagait, így a reduktív borkészítés előfutára lett hazánkban.
A Balatonboglári Borgazdaság a fogyasztókkal való kapcsolattartás, a későbbi marketing területén is újítónak számított. 1976-ban rendezték meg az első Boglári Szüreti Fesztivált, mely széles programválasztékával azóta is kedvében igyekszik járni a BB borok és pezsgők hű vásárlóinak.
A BB pezsgők készítése a borászati üzemben 1982-ben kezdődött meg és vált hazánk második legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott pezsgőmárkájává. Jelenleg a pezsgősítést cégcsoportunk budapesti korszerű telephelyén végzik.
A fejlett borászati technológiának és a jó alapanyagoknak köszönhetően 1982-ben a Martini cég hazánkban a BB-t bízza meg nemzetközileg ismert vermutjainak készítésével.