Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

A Balatonboglári Borvidék a Balaton déli partján hozzávetőlegesen ötven kilométer hosszan 10-15 kilométer szélességben a Külső-Somogy és a Somogy – Tolnai-dombság területén fekszik. A borvidéken tizenhat hegyközség irányításával közel négyezer szőlős- és borosgazda tevékenykedik. A borvidék területe 2763 hektár. 

Az észak-déli dombvonulatok lankáin találhatók a legkitűnőbb szőlőterületek, amelyek jó tápanyag és vízgazdálkodásúak, ezért az aszály kevéssé károsítja őket. A napfényes órák száma évi 1950-2000 óra. Az átlagos csapadék mennyisége ugyancsak évi kb. 700 mm. Ez az érték magasabb az országos átlagnál.

A borvidék adottságai kiváló, élénk, de finom savtartalmú, gyümölcsillatú, könnyed, elegáns borok készítését teszik lehetővé. A hagyományos magyar fajták mellett nagy jelentőségre tettek szert azok a világfajták, melyeknek borait ma a kül- és belföldi piacokon egyaránt keresik. Az országban talán itt vannak a legjobb feltételei a könnyed és nem tolakodó jellegű borok készítésének. A fehérborok mellett az utóbbi időben kiváló vörösborok is készülnek a borvidéken, melyekre általában a frissesség, könnyedség és gyümölcsillatok a jellemzőek.


A borvidék legfontosabb szőlőfajtái a Muskotály, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon blanc, Olaszrizling, Királyleányka, Tramini, Irsai Olivér. A kékszőlők közül a legfontosabbak: Merlot, Pinot noir, Kékfrankos, Blauer Portugieser, Cabernet sauvignon, Zweigelt.


A borvidék és Balatonboglár nemzetközi elismerését jelzi, 1987-ben Balatonboglár a „Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa” címet nyerte el.

Kapcsolódó tartalmak