Elmúltál 18 éves?

Igen

Nem



Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások






Are you at least 18 years old?

Yes

No



This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settings



BB szőlőültetvény

A BB története

A BB gyökerei az ötvenes évekre nyúlnak vissza. Magyarországon ekkor kezdtek a virágzó balatoni turizmus ellátására a Balatontól délre eső, ideális természeti adottságú területeken gyümölcs és csemegeszőlő telepítésébe. Balatonboglár hamarosan hazánk nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező, elismert szakembereinek segítségével az oltványkészítés, szőlőtermesztés, később pedig a borászat kiemelt kísérleti és gazdasági centrumává vált. 

szőlőültetvény


1956-ban több kisebb gazdaság összevonásával jött létre a Balatonboglári Állami Gazdaság. Az országban legnagyobb felületen itt termeltek szőlő szaporítóanyagot és végeztek termesztési kísérleteket, azonban ez az Állami Gazdaság nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő volt.

A hatvanas években külföldi példa nyomán a balatonboglári nagy szőlőtáblákon kipróbálva terjedt el a szőlőtermesztésben a Lenz-Moser féle széles soros művelési rendszer az egész országban. Itt kezdetben főként csemegeszőlő, kiemelten Csabagyöngye termesztésével foglalkoztak, ám a kísérletek eredményeként hamarosan megjelentek további illatos, muskotályos és világfajták is.

BB szőlő tőkék


A hetvenes évek elején a kor hazai borászati technológiájához mérten modern, nagy mennyiségű szőlőt feldolgozni képes borászat indult el Bogláron. Első piacon megjelenő bora, a Csabagyöngye 1972-ben a Budapesten megrendezésre került nemzetközi versenyen, az I. Borvilágversenyen ezüstérmet nyert.

Különlegessége abban rejlett, hogy az alapvetően csemegeszőlőnek termelt fajtából elkészített bor megőrizte a gyümölcs eredeti illat- és zamatanyagait, így a reduktív borkészítés előfutára lett hazánkban.


A BB a világ borászati technológiáját folyamatosan figyelemmel kíséri, így a nemzetközi borfogyasztási trendeket is szem előtt tartva olyan borokat volt képes előállítani, melyek folyamatosan hódították meg a magyar fogyasztókon túl a külpiacokat is. Egyes években exportja meg is haladta a hazai eladásokat. Borai nagy részét elsősorban az akkori Szovjetúnió, NDK és NSZK területén adta el. A német fogyasztók körében legkedveltebb, hasonlóan a hazai fogyasztókéhoz, a Muskotály bor és a Muskotályos pezsgő volt, olyannyira, hogy a gyümölcsös ízvilágú BB pezsgő a korabeli filmfelvételek tanúsága alapján a berlini fal leomlásának ünneplésén is jelen volt. A nyugati piacokon való sikeres jelenlétének köszönhetően a BB amerikai exportja a Pepsi Cola cég közreműködésével ért el szép fejlődést. A 80-as évek végére a BB lett az USA legnagyobb magyar borexportőre. Ezen idők emlékére George Bush 1989-es magyarországi látogatásán, az elnöki fogadáson a BB által készített borokat szolgáltak fel. Az elnök köszönőlevelét a cég ma is őrzi.

A Balatonboglári Borgazdaság a fogyasztókkal való kapcsolattartás, a későbbi marketing területén is újítónak számított. 1976-ban rendezték meg az első Boglári Szüreti Fesztivált, mely széles programválasztékával azóta is kedvében igyekszik járni a BB borok és pezsgők hű vásárlóinak.

A BB pezsgők készítése a borászati üzemben 1982-ben kezdődött meg és vált hazánk második legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott pezsgőmárkájává. Jelenleg a pezsgősítést cégcsoportunk budapesti korszerű telephelyén végzik


Szőlőfürt

A fejlett borászati technológiának és a jó alapanyagoknak köszönhetően 1982-ben a Martini cég hazánkban a BB-t bízza meg nemzetközileg ismert vermutjainak készítésével.

Boglár sokéves szőlészeti és borászati munkájának nemzetközi elismeréseként 1987-ben a párizsi székhelyű Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) Nemzetközi Szövetségének szavazata alapján Balatonboglár a Szőlő és Bor Városa címet nyerte el.

1993-ban a vállalat részvénytársasággá alakult, majd a privatizáció során egy nemzetközi szakmai cégcsoport tagjává lett. Ez tette a későbbiek során lehetővé számára, hogy jelentős technológiai fejlesztéseket hajtson végre borászati üzemében. Reduktív technológiájának korszerűsítéseként 1 millió dolláros beruházás keretében a szőlőt legkíméletesebben préselni és ezáltal az íz- és illatanyagokat legtisztábban megőrizni képes pneumatikus préseket állított üzembe.

Az állandó kísérletező kedv, a meg nem szűnő fejlesztések, a megújulásra való képesség eredményeként a BB továbbra is az egyik legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott bor és pezsgőmárka maradt Magyarországon.

BB borászati üzem
BB borászat

Kapcsolódó tartalmak