Elmúltál 18 éves?

Igen

Nem



Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások






Are you at least 18 years old?

Yes

No



This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settings



A BB borok és az elegancia

Hogyan készül a pezsgő


Már jóval Dom PERIGNON előtt is próbálkoztak a széndioxid előállítására a borban. Erős kecsketömlőbe maradék cukrot tartalmazó bort töltöttek, majd víz alá süllyesztették, hogy elvégezzék a második erjedést; vagy vastag dongájú fahordóban, a föld alá süllyesztették. Természetesen a BB sokkal kifinomultabb, precízebb módszerekkel készíti pezsgőit.


A pezsgőkészítés első lépése az alapbor előállítása. Fontos a szüreti időpont meghatározása is. A pezsgő-alapbor készítéséhez a szőlőt teljes érés előtt szüretelik, figyelve az egészségi állapotára és a gyors, kíméletes feldolgozásra. A kész borokból azonos minőségre törekedve állítják össze azt a tételt (cuvée), amelyet pezsgőkészítésre szánnak. A készrekezelt alapborhoz cukrot (tirázs-likőrt) adva az anyaélesztő hozzáadása után az élesztőgombák élettevékenységük során alkoholt és szén-dioxidot képeznek. Az erjedési- és az azt követő érlelési idő után a pezsgőből kiszűrve az elhalt élesztősejteket beállítják a végleges cukortartalmát, fajtának megfelelően. Ezt nevezik expedíciós likőrözésnek. Ezt követi a hidegkezelés, sterilszűrés majd a palackozás, a palackok megtöltése pezsgővel, dugaszolása, a dugók drótkosárral történő rögzítése, címkézés és a csomagolás.

BB pezsgők készítése

Kapcsolódó tartalmak