Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások


Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settingsA borkészítés folyamata

Hogyan készül a bor


Fehérbor
A fehérbort a szőlő szüret utáni azonnali kipréselésével készítik. Így az erjedéskor – a szőlő szilárd részeitől elkülönítve – már csak a must van az erjesztőtartályban. Egyes illatos fajtáknál a zúzott szőlőt pár órán át héjon áztatják, így abból zamatanyagok oldódnak a mustba. A mustot hűtik, ülepítik és alacsony hőmérsékleten erjesztik, így megőrzi a szőlő eredeti illat- és zamatanyagait. A kierjedt bort fejtik, szűrik, tisztítják.

Rosé
A rosét kékszőlőből készítik, a fehérbornak megfelelő technológiával. A leszüretelt kékszőlőt rövid ideig héjon áztatják. Ennek az időnek a hosszától függ, hogy milyen intenzív lesz a bor színe. A rövid héjon áztatás után a cefrét kipréselik, a fehérbornak megfelelően kierjesztik, és bort készítenek belőle.


Vörösbor
A vörösborok a kékszőlő leszüretelése után héjon erjesztéssel készülnek. A szőlő a kocsány eltávolítása és a zúzás után erjesztő tartályokba kerül, ahol a szőlő cukortartalma az erjedés során alkohollá alakul át. Ezzel egy időben a tartályban lévő szőlőhéjakból kioldódnak a színanyagok és más zamatanyagok. Az erjesztés végén a szőlő szilárd részeit kipréselik, majd fejtések, derítések és szűrések során készül el a vörösbor.

Kapcsolódó tartalmak