Borszótár
Aromás | Kitűnő illatú, zamatú finom bor |
Bársonyos | Lágy, harmonikus bor, finom csersavtartalommal |
Buké | Szőlőtől, érlelésből származó illatok és zamatok |
Csendes | Szénsavat nem tartalmaz |
Elegáns | Finom, a fajtára jellemző illatú, harmonikus légies bor |
Erőteljes, férfias | Jellegzetes zamatú, magas alkoholtartalmú, száraz bor |
Édes | A szőlő édes ízét idéző bor |
Édeskés | Enyhén édes (félédes) bor |
Élénk | Kellemesen savas, cserzőanyagokban dús vörösbor |
Érett | Ízének és zamatának csúcspontját elért bor |
Fejlett | Fejlődése, íz- és zamatanyagának csúcspontján levő bor |
Finom | Szép, kellemes aromájú bor |
Fűszeres, illatos | Kifejező ízű és illatú bor |
Gyümölcsízű | A szőlőfajta zamata uralkodó a bor ízanyagában |
Harmonikus | Jellegét az alkotórészek szerencsés összhangjának köszönheti |
Hosszú | Íze, zamata a szájban hosszú ideig megmarad |
Illatos | Intenzív illatot idéző bor |
Kellemes | Harmonikus, kissé édeskés, könnyű bor |
Kemény | Magas savtartalmú, de kellemes |
Kerek | Harmonikus, jó összetételű, telt bor |
Kiváló aromájú | Különlegesen finom, ízében tökéletes bor |
Könnyed | Alacsonyabb alkoholtartalmú, lágy, kellemes, harmonikus bor |
Lágy | Nem határozott, alacsony savtartalmú bor |
Nehéz | Testes, magas alkoholt és vonadékanyagot tartalmazó, kiemelkedő minőségű bor |
Nemes | Diszkrét karakterű kiváló bor |
Simulékony | Kellemes, könnyű bor |
Száraz | Cukormentes, nem édes bor |
Tartalmas | Fogyasztáskor íze betölti a szájat |
Tiszta ízű | Szőlőillatú- és zamatú, hibátlan bor |
Tisztaság | Tükrös, fényes, üledékmentes bor (kivéve a borkőkristályokat) |
Telt | Nehéz, vörösbornál bársonyos bor |
Testes | Dús, vörösbornál bársonyosabb ízanyagú bor |
Tüzes | Magas alkoholtartalmú, erős bor |
Üde | Kellemes, könnyű, frissítő hatású bor |